Kyoto Okazaki Villa

Kyoto Okazaki Villa

Location: Sakyo-ku, Kyoto
Status: not open to the public
Landscaped: in 2015

 

LANDSCAPE DESIGN No.102 “Okazaki Villa – Revival Project of a Japanese Garden”

Located in Okazaki area of Sakyo-ku in Kyoto, this Japanese garden is said to have been originally made in the Taisho period (1912 – 1926). It had been not maintained for over 10 years and had become a mess. The current owner loves locations in Kyoto with scenic beauty, and decided to restore the Japanese garden after buying this property.

The reconstruction project started in May 2012 and took around 2.5 years. The first step was restorative pruning of the existing trees to regain the garden’s original appearance. Afterwards, a garden renovation construction plan was drawn up. By utilizing the scenery that still existed from the Taisho period and the surrounding environments, a new scenic garden was created. When renovating, the Japanese garden craftsman considered the garden’s future by taking in account that they would continue to care and foster this garden.

During the renovation construction, the waterfall was made to depict water flowing from the Higashiyama Mountains into the garden. The garden’s pond draws water from the Biwa Canal, and the rocks were reused to make stone pathways in the garden. Also, to connect the scenery from the garden to the once pine filled Higashiyama mountains, there were a lot of pine trees in the existing garden. During the renovation, in order to keep that scenic harmony, consideration was placed on how to express the beauty of the existing pine trees. In order to pass down this scenic view of pine trees, new pines were also planted.

Since the garden was being renovated, it was decided that the building would also be reconstructed. Morotomi-Koumuten was the carpentry company. Through in-depth discussions and meetings with the garden and building design team from the planning stage, the goal to create a scenic view reflecting the concept of “the harmonization of garden and building,” where the garden and building complement one another was attained. During the construction of the building, the garden craftsmen decided the placement of trees and scenic stones from the view point from the building interior. Hence, the strong atmosphere of harmonization between the garden and the building can be experienced here.